Ce facem

Educație complementară pentru o viață mai bună

Descoperă cum IECO contribuie la dezvoltarea personală și profesională a oamenilor de toate vârstele prin programe educaționale inovatoare și relevante.

Ce este educația complementară?

Educația complementară se referă la toate formele de educație, în general non-formale, prin care contribuim la îmbunătățirea cunoștințelor, atitudinilor, abilităților și competențelor în paralel cu sau dincolo de procesul educațional formal.

Spre deosebire de învățământul universal, formele de educație complementară pot să ofere oportunități de învățare personalizate, adaptate nevoilor și intereselor individuale ale beneficiarilor, indiferent de vârstă sau de mediul în care provin. Prin programe și activități opționale, aceștia pot să-și definească și să-și aleagă trasee proprii de dezvoltare și să-și exploreze pasiunile și talentele într-un mediu flexibil și deschis, inclusiv în domenii de interes care nu sunt acoperite în mod adecvat de programele de studiu clasice.

"Educația complementară completează sistemele de educație tradiționale prin deschiderea accesului la resurse extinse, între care învățarea bazată pe proiecte și tehnologiile digitale. Astfel recâștigăm într-un proces de educație permanent tineri, adulți și seniori care pot deveni răspunsuri la nevoile societății contemporane."

Prin educația complementară nu ne propunem să eliminăm, să înlocuim sau să ameliorăm educația formală administrată de stat, ci să propunem modalități suplimentare prin care să aducem valoare pentru dezvoltarea armonioasă a cât mai multor oameni.

Educație complementară

Principii și valori

Activitatea noastră este ghidată de un set de principii și valori care ne definesc abordarea în educația complementară.

Principii de bază

Capacitarea individului

Este o recunoaștere profundă a importanței autonomiei și a dezvoltării personale. Prin promovarea capacitării individuale, ne propunem să oferim resurse, cunoștințe și opțiuni de dezvoltare care să permită fiecăruia să-și asume controlul asupra propriei persoane, încurajând responsabilitatea și inițiativa personală.

Inovarea

Răspunde nevoii de adaptare continuă la schimbările din societate și la progresul tehnologic. Prin integrarea noilor tehnologii și facilitarea accesului la cele mai recente descoperiri științifice, facilităm accesul la oportunități de învățare relevante pentru lumea contemporană.

Relevanța

Se referă la identificarea și concentrarea asupra aspectelor și acțiunilor care aduc cel mai mare impact și utilitate, cu un impact semnificativ în transformarea și îmbunătățirea vieților celor implicați.

Valorile noastre

Flexibilitatea

Reflectă capacitatea de a ne adapta la schimbările din mediul de acțiune pentru a răspunde la nevoile celor pentru care lucrăm. Concepem programele și serviciile pornind de la nevoile percepute de beneficiari și avem disponibilitatea de a le ajusta în funcție de feedback-ul primit de la aceștia și de evoluțiile din domeniul educației.

Colaborarea și parteneriatele

Reprezintă valori centrale care subliniază importanța cooperării pentru atingerea obiectivelor comune. Prin cultivarea colaborării și a parteneriatelor cu alte organizații, instituții educaționale, comunități locale și alte părți interesate, ne extindem capacitatea de a oferi programe și servicii diversificate pentru nevoi specifice.

Eficiența și eficacitatea

Se referă la optimizarea utilizării resurselor. Suntem eficienți în planificarea, implementarea și evaluarea programelor, pentru ca resursele să fie utilizate în mod optim. Suntem atenți la eficacitate ca să ne atingem obiectivele în mod sustenabil, întărindu-ne credibilitatea în fața beneficiarilor, partenerilor și donatorilor.

Domeniile noastre de activitate

În șapte domenii principale, școala face prea puțin pentru informarea și educarea elevilor și studenților. Prin programele noastre, ne propunem să completăm aceste lipsuri și să oferim oportunități de învățare relevante și adaptate nevoilor fiecăruia.

Sănătate

  • Igienă personală și colectivă
  • Nutriție echilibrată
  • Activitate fizică și sport
  • Prevenirea și tratarea bolilor
Află mai multe

Dezvoltare personală

  • Abilități emoționale
  • Abilități cognitive
  • Dezvoltare spirituală
  • Stil de viață și dezvoltare profesională
Află mai multe

Finanțe

  • Educație financiară
  • Acces la servicii financiare
  • Planificare și bugetare
  • Întreprinderi sociale și antreprenoriat
Află mai multe

Mediu

  • Poluare și soluții
  • Energie și resurse
  • Transporturi sustenabile
  • Agricultură și spațiul locuit
Află mai multe

Spirit civic

  • Relația cu statul și instituțiile
  • Responsabilitatea companiilor
  • Dezvoltarea comunităților
  • Voluntariat și activism
Află mai multe

Digital și IA

  • Alfabetizare digitală
  • Inteligență artificială
  • Securitate cibernetică
  • Utilizarea responsabilă a datelor
Află mai multe

Comunicare

  • Documentare și înțelegere
  • Comunicare scrisă și verbală
  • Producție audio-video
  • Public speaking și prezentări
Află mai multe

Rolul tehnologiei în educație

Tehnologia este atât obiect al educației, cât și instrument de utilizat în procesul de educație. Noile tehnologii de informații și comunicare au capacitatea de a aduce schimbări semnificative în modul în care oamenii învață și se dezvoltă.

Accesibilitate extinsă

Tehnologia facilitează accesul la educație complementară pentru o gamă mai largă de persoane, inclusiv pentru cei din zone izolate geografic sau cu resurse limitate.

Personalizare și adaptabilitate

Tehnologia permite personalizarea și adaptabilitatea învățării în funcție de nevoile și ritmurile individuale ale participanților.

Interactivitate și angajament

Tehnologiile interactive, precum jocurile educaționale, simulările și platformele de colaborare online, pot crește nivelul de angajament și participare în procesul de învățare.

Dincolo de frontiere

Tehnologia facilitează colaborarea și schimbul de cunoștințe interdisciplinare între persoane din diferite părți ale lumii și cu experiențe diverse.

Dată fiind puterea pe care o pune la dispoziție, tehnologia trebuie abordată într-o manieră responsabilă și etică. Aceasta este singura opțiune care promite prevenirea rătăcirii între oportunități și ispite în plan personal, precum și împiedicarea unor accidente catastrofale sau utilizarea tehnologiei în scopuri distructive, la nivel social.

Alătură-te comunității

Cum te poți implica?

Trei opțiuni pentru a veni alături de noi și a contribui la dezvoltarea educației complementare.

Descoperă la ce lucrăm și alege ce îți place

Susține unul dintre proiectele pe care le desfășurăm sau ajută-ne să lansăm noi proiecte. Fie că este vorba despre încurajarea utilizării instrumentelor digitale sau despre organizarea unor ateliere creative, fie că promovăm ambalajele cu impact zero asupra mediului sau cartografiem spațiile de petrecere a timpului liber din cartierul nostru - există întotdeauna o modalitate prin care poți contribui!

Află mai multe despre programele noastre

Ai buget și nu te poți hotărî?

Dacă ai responsabilitatea administrării unui buget și vrei să îl investești într-o cauză valoroasă, vino la noi pentru a găsi proiectul potrivit pentru tine! Suntem aici să te sprijinim și să te ghidăm în alegerea sau proiectarea programului care se potrivește cel mai bine valorilor și obiectivelor organizației tale. Te putem ajuta să-ți clarifici ideea, publicul țintă, obiectivele și pașii de urmat.

Scrie la office@ieco.ro

Ce resurse îți lipsesc? Le căutăm împreună.

Ți-ai imaginat ce ai face dacă ai avea la dispoziție toate resursele necesare? Haide să discutăm împreună despre visele și aspirațiile tale și cum putem să le transformăm în realitate! Fie că vrei să organizezi un eveniment comunitar, să inițiezi un program de mentorat sau să dezvolți o platformă online pentru învățare, suntem aici să te susținem și să identificăm resursele și expertiza necesare pentru a face lucrurile în care crezi.

Trimite proiectul la propunere@ieco.ro